Dissabte sense sol i amb pluja en moltes comarques

Alberto AlcántaraActualitzat

La ratxa de precipitacions que hem tingut divendres continuarà durant el cap de setmana i, amb una mica de sort, podria intensificar-se durant l'inici de la setmana vinent. Però no ens precipitem. De moment, dissabte i diumenge estarem sota la influència d'una pertorbació en superfície i un gran solc d'aire fred en alçada. Gairebé no veurem el sol i, en un moment o altre, haurem de fer servir el paraigua en moltes comarques.

Ruixat al sud d'Osona (Carme Molist)

 

Dissabte de ruixats

Dissabte serà un dia molt rúfol, de nuvolositat abundant arreu, amb poques clarianes i molt fugaces. Anirà plovent al llarg del dia, no a tot arreu igual, ni tota l'estona, ni amb la mateixa abundància.

De matinada, hem tingut precipitació més abundant al Pirineu i Prepirineu, amb registres d'entre 10 i 20 mm. També ha plogut, però de manera més dispersa i força menys abundant, al prelitoral sud, a l'extrem nord-est i per Ponent. A primera hora del dia, la pluja més important es concentrava pel nord-oest.

 


Durant el matí, es mantindrà la precipitació al terç nord i els ruixats aniran entrant, de manera més dispersa, pel terç sud, i més tard per la façana litoral.
 

A partir de primera hora de la tarda entrarem en la fase de la jornada amb probabilitat de pluja més moderada, acompanyada de tempesta i calamarsa. D'una banda, deixarà de ploure per la meitat nord del litoral i prelitoral, i de l'altra, arribarà un front fred ben definit pel terç oest, amb precipitacions més abundants pel nord-oest del país, però localment també intenses per Ponent i fins al nord de les Terres de l'Ebre.  El Servei Meteorològic de Catalunya ha activat l'avís per acumulació de pluja i també per intensitat de pluja. Protecció Civil ha posat en alerta el pla INUNCAT. 
 


Durant el vespre, el front avançarà cap al centre i est de Catalunya, però la precipitació només caurà de manera important al Pirineu i Prepirineu oriental: la Cerdanya, el Berguedà i el Ripollès. La cota de neu pujarà dels 1.800 als 2.000 metres a la tarda, però, en moments de ruixat, la cota pot ser puntualment més baixa. El front s'allargarà per la Catalunya Central, el Camp de Tarragona i fins a les Terres de l'Ebre, però en aquests sectors, els registres seran molt més modestos. A última hora, la precipitació tornarà a reactivar-se per l'extrem nord-oest.
 


Vent del sud i temperatura amunt i avall

El dia estarà marcat per un flux de vent del sud moderat, amb cops forts o, fins i tot, molt forts, especialment al Pirineu.

 

 

La temperatura de primera hora de dissabte ha estat entre 3 i 10 ºC més alta que la del dia anterior en general. Al migdia, baixarà 2 o 3 ºC en molts indrets de l'oest. En punts de les Terres de l'Ebre, el litoral i zones d'interior del nord-est, es mantindrà o pujarà una mica.  Els valors màxims se situaran al voltant dels 23 ºC, tant a la zona de l'Ebre com en punts de Ponent.

Diumenge, més pluja cap a la costa

El front de la tarda de dissabte anirà en retirada, però el vent de sud i sud-est continuarà aportant humitat i ajudant que es formin nous ruixats, alimentats per l'aire fred en alçada. El Servei Meteorològic de Catalunya ha activat l'avís per intensitat de pluja. Serà entre el matí i la tarda quan, probablement, tinguem les pluges més intenses i abundants. Pot ploure en qualsevol punt del país, tot i que cap a les Terres de l'Ebre i per Ponent ho farà de manera més dispersa i amb registres poc importants. Per contra, esperem uns bons registres al Pirineu i Prepirineu, sobretot al centre de la serralada, i en punts de la Catalunya Central, el litoral i el prelitoral.

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut